Home Blog Crvena lisica

Crvena lisica

Crvena lisica (Vulpes vulpes)
Crvena lisica (Vulpes vulpes)

FOTOGRAFIJA: PAUL JEDRIŠKO

 

Cvena lisica (Vulpes vulpes)

Crvene lisice žive širom svijeta. U divljini su rasprostranjene u različitim staništima uključujući šume, travnjake, planine i pustinje. Također su se prilagodile na život u čovjekovoj blizini. Često ih se može sresti u blizini poljoprivrednih gospodarstava, prigradskih naselja pa čak i većih gradova. Zahvaljujući svojoj snalažljivosti i prilagodljivosti, došle su na glas kao izuzetno lukave i inteligentne životinje.

Vrstu prehrane vješto prilagođava vrsti staništa. Lisica u pravilu lovi sama. Iznimka je lov majke s mladuncima. Najčešće se hrani zečevima, pticama,glodavcima i drugim sitnim životinjama. Po potrebi jede i voće, povrće, ribe, žabe pa čak i crve. U blizini ljudskih naselja oportunistički će pretraživati smeće ili  jesti hranu za kućne ljubimce. Smatra se da su lisice u urbanim sredinama dale velik doprinos smanjenju populacije štakora, a kao strvinari, uklanjanju životinja nastradalih u prometu.

 

FOTOGRAFIJA: ZLATKO BORENOVIĆ

 

Poput mačke dugi kitnjasti rep koristi za pomoć kod održavanja ravnoteže, ali i kao topli ogrtač kada nastupi hladnije vrijeme. Osim navedenog dugi rep joj služi kao sredstvo komunikacije s drugim lisicama. 

Najveći dio godine lisica živi samotnjačkim životom. Krajem zime ( siječanj – veljača) , lisice se susreću radi parenja. Ženka se pari s više mužjaka, ali samo jedan ostaje uz ženku i pomaže joj oko podizanja potomstva. Skotnost traje oko 50 dana. Ženka obično rađa od 2 do 5 mladunaca, vrlo rijetko samo jedno ili čak do 12 mladunaca.

 

Lisica (Vulpes vulpes)
Lisica (Vulpes vulpes)

FOTOGRAFIJA: ŽELJKO PADAVIĆ

 

Pri rođenju lisice su sive ili smeđe boje. Oči prvi put otvaraju nakon otprilike 15 dana. Hrane se majčinim mlijekom dok ne napune 4 – 6 tjedana života. Prepoznatljivu crvenu boju dobiju kada napune starost od mjesec dana, kada prvi put izlaze iz jazbine. Cijelo ljeto za mlade brinu oba roditelja. Mužjaci su zaduženi za pribavljanje hrane neophodne za razvoj mladih lisica. Početkom jeseni s navršenih 4 mjeseca života, mlade lisice spremne su za samostalan život. Životni vijek lisice je od 10 do 12 godina.

 

  • Crvena lisica ( Vulpes vulpes)
  • Razred: Sisavci
  • Red: Zvijeri
  • Porodica: Psi

 

Komentari   

 
0 #7 Marie Mikus 2020-04-07 15:37
dačan pozdrav svima koji su pročitali ovu poruku, ja sam Marie Mikus i došla sam da olakšam sve žrtve prijevara o zajmu, a također tražim zajam. Bila sam obrubljena zbog svog novca, ali kasnije sam od Boga dobila pravog muškarca. Pročitao sam svjedočanstvo i kontaktirao sam ga nazvao sam ovog zajmodavca Božjim čovjekom, jer je odgovarao na moje molitve o zajmu. Jako sam sretan što sam upoznao takvog čovjeka, ovo je vrlo lak način da dobijem kredit od pouzdanog čovjeka koji ima kreditnu kompaniju u Sjevernoj Americi, ime je firme (NAJPOVOLJNIJE LAKE FINANCE HOME) svjedočenje u svim društvenim medijima jer sam mu obećao da ću ga podijeliti po cijelom svijetu. Imajte na umu da je ovaj zajam po kamatnoj stopi od 2% i znam da će svaka razumna osoba biti zainteresirana. Ako želite kredit, kontaktirajte ga bez straha, jer ja sam živi svjedok. Podaci za kontakt
E-adresa:
WhatSapp: +16014560144
Citat
 
 
+1 #6 Zack 2017-10-26 10:06
Dobra stranica. Ja i inače obožavam životinje a pogotovo lisice, fasciniraju me. Tako inteligentne životinje
Citat
 
 
-4 #5 hugo 2015-10-28 15:28
ju hu lisica je guzica kao muzica nad tuznica.Ruka mi se vrpolji i dupe mi se grmolji.KRAJ.
Citat
 
 
-1 #4 filip 2015-10-28 15:03
bas dosadno ali zabavno
Citat
 
 
-9 #3 duiop 2013-11-13 21:02
to je najvece gluposti
Citat
 
 
+6 #2 Igor 2012-12-17 11:31
Hvala
Citat
 
 
+7 #1 dubravka 2012-12-17 07:40
jako lijepa životinja i krasne fotke
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Wild Croatia

Wild-Croatia - fotografije divljeg svijeta prirode

Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i  jedinstvenim pristupom želimo Vam dočarati ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljamo Vam fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja. Pogledajte fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima. Upoznajte samonikle, ljekovite i zaštićene biljne vrste.

Tko je Online

Imamo 110 gostiju i nema članova online