Home Blog RIBARICA,KOCKASTA VODENJAČA (Natrix tessellata tessellata)

RIBARICA,KOCKASTA VODENJAČA (Natrix tessellata tessellata)

 

Ribarica ili kockasta vodenjača (Natrix tessellata tessellata) -je vrsta zmije koju sam upoznao davno, još kao dječak, lutajući po Baranjskim močvarnim bespućima, onako usput, u oazi svih Baranjskih oaza, Kopačkom ritu.


Danas ,nakon dosta proteklih godina, želio sam ribaricu malo bolje upoznati. Tri mjeseca, gotovo svaki dan, pratio sam tog tihog i iznimnog lovca u njegovom prirodnom staništu i doslovno uživao.


Instinktivno sam izabrao jednu baru, gdje sam ih već prije znao viđati i nisam pogriješio. Smjestio sam se, pripremio opremu i čekao. Posebna kamuflaža nije bila potrebna, kao primjerice kod snimanja ptica ili divljih životinja eventualno dobar šešir da vas štiti od sunca te nekakav preparat protiv komaraca i naravno mnoštvo strpljenja. Ono na što ova zmija reagira jest nagli pokret, zato je važno biti što mirniji. Znale su mi prilaziti na svega par centimetara.


To je vrsta koja u Hrvatskoj živi gotovo svugdje gdje ima vode. Zna se ona zadržavati i na obali te biti na suhom i uživati na suncu, međutim ako biste ribaricu priupitali za nju je voda ipak ta koju više voli i u njoj provodi većinu svoga vremena . Nije ratoborna niti teritorijalna tako da ne brani svoje stanište (lovište) od pripadnika iste vrste. Viđao sam ih na desetke u svega par kvadrata vodene površine. Lovile su neometano, ne obazirući se jedna na drugu i ne pokušavajući preoteti ulov.

RIBARICA (NATRIX TESSELLATA)
RIBARICA (NATRIX TESSELLATA)

Odmor na močvarnoj vegetaciji  

Veličina im je u prosjeku 90-100 cm iako znaju narasti i do 120-130 cm ali u najvećem broju možemo uočiti primjerke 60-70 cm. Imaju okrugle oči, manju, pomalo šiljastu glavu. Boja tijela varira od smeđe, žute, sive, zelenkaste, odnosno kombinacije svih prethodno navedenih boja spojenih u određenu nijansu. Prekrivene su pravilno raspoređenim, tamnijim četvrtastim uzorcima „pjegama“, koje ne moraju baš uvijek biti jako naglašene i vidljive, iako u pravilu jesu.


Nisu otrovne, imaju puno sitnih malih zubića nešto poput američkog somića (pastata). Takvi specifični zubi idealni su za lov njima omiljene hrane a to su manje ribe.

 Vidljivi su mali zubi,koji sprečavaju ispadanje ili bijeg uhvaćene ribe. 

Kroz Kopački rit prolazi cesta na kojoj u određeno doba godine zna boraviti dosta bjelouški i ribarica. Godi im toplina zagrijane ceste ili pak jednostavno prelaze iz jedne bare u drugu. Na žalost brojne zmije stradavaju pod kotačima automobila. Uvijek kad prolazim tim putem one zmije koje uočim mičem sa strane u travu.


U pravilu bježe od ljudi. Ako se iz nekog razloga osjete ugroženima, tada se sklupčaju. U pojedinim situacijama određene ribarice, u obrani iz takvoga položaja pokušavaju napadati ali takvi slučajevi su iznimno rijetki. Ako ništa od toga ne upali ove iznimne zmije imaju još nekoliko trikova u rukavu. Kada ih primimo u ruku ispuštaju sadržaj kloake (u sisavaca bi to bilo kloaka= anus). Intenzivnog je „mirisa“  teško se pere i taj se dan nitko ne želi više družiti s vama, čak ni nakon tuširanja. Svaki put kažem samome sebi: “neću više“.

Ako ni to ne otjera potencijalnog predatora, može još jedino izvršiti suicid. I zaista, na nekakav čudan način, ova mala varalica to i čini. Počinje se uvijati i grčiti. Okrećući se na leđa, otvara širom usta,izbacuje jezik, umiri se i to je to, ribarica biva mrtva.


Ipak, ostavite li ju tako tridesetak sekundi i umirite se ona pomisli kako je opasnost prošla te lagano započne palucati jezikom (provjeravajući teren za svaki slučaj), zatvara usta, okreće se i bježi u gustu travu.

 

Varalica (pravi se da je mrtva)

Obrambeni položaj

 

 

Kada govorimo o prehrani ribarica i njihovom lovu, to je onaj segment koji mene osobno uvijek iznenadi jer kada pomislim da sam vidio i doživio sve, uvijek ima novih iznenađenja.
U većini slučajeva hrane se ribom (po čemu su i dobile jedan od nama poznatih naziva) ali ponekad znaju pojesti za poslasticu i nekog vodozemca.


Lovi pod vodom gdje se zna zadržati i do čitava dva sata. Doslovno se uglavi između nekakvog kamena ili granja iz kojeg joj viri glava i manji dio tijela te paluca jezikom.

 

Dok lovi, ribarica uhvati ribu za što može (leđa, trbuh, glavu, rep), potom ju iznosi na obalu, panj ili nekakav sličan čvrsti predmet iz svoje okoline, počinje ju prevrtati, sve dok dragocjenom plijenu ne dođe do glave, odakle i počinje gutanje. Ponekad ribu guta i pod vodom.

U lovu,pod vodom

Guta plijen pod vodom

Trajanje gutanja je različito, što ovisi o veličini ribe a i veličini same zmije. Neke su to u stanju učiniti u vremenskom trajanju ispod minute a neke su se ribarice svojim ručkom zabavljale i po desetak minuta, pa i više. Ponekad su ribe bivale toliko veće od zmije da sam bio uvjerenja kako nema apsolutno nikakve šanse da svoj plijen zapravo i pojedu ali uvijek bih se prevario. To su prave male Anakonde. Ako prilikom gutanja primijete opasnost (a to, obično, budem ja kada sretan i uzbuđen što ih vidim napravim nekakav nekontrolirani zvuk), plijen povrate i pobjegnu.

 Ribarica nepomično viri iz vode

Viri iz vode 

Dok viri iz vode , pogotovo ako je na nekakvom sjenovitom mjestu, običan promatrač ovog spretnog lovca teško da bi mogao uočiti. Ponaša se poput nekakve grane koja naizmjence lagano tone i izviruje. Odaje se tek kada krene plivati.

Ulov

Ulov

 

Kao i bjelouška, ribarica se pari u grupama,ponekad čak i izmiješane jedne sa drugima.Ženke su veće od mužjaka,pa se u toj gomili od nekoliko desetaka zmija lako ističu.Pare se tako da na jednu ženku ide više mužjaka ,koji se oko nje uvijaju ,čineći tako jedno zmijsko klupko.

Bjelouška (lat. Natrix natrix)
Bjelouška (lat. Natrix natr …

Ribu guta živu.U par sam navrata svjedočio kako se riba, koju je ribarica progutala, još znala povremeno trzati u samoj zmiji .

U republici hrvatsko sve su zmije zaštićene, pa samim tim i ribarica spada u tu skupinu.

Primjer razlike između veličine ribe i zmije.

Skoro progutana riba.

 

Autor teksta i fotografija: Zlatko Borenović

Nemate pravo komentirati

Wild Croatia

Wild-Croatia - fotografije divljeg svijeta prirode

Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i  jedinstvenim pristupom želimo Vam dočarati ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljamo Vam fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja. Pogledajte fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima. Upoznajte samonikle, ljekovite i zaštićene biljne vrste.

Tko je Online

Imamo 58 gostiju i nema članova online