Home Blog Vjeverice

Vjeverice

 

VJEVERICA ( SCIURUS VULGARIS )
VJEVERICA ( SCIURUS VULGARIS )
 

FOTOGRAFIJA: IVAN VIDAKOVIĆ

 

Vjeverice

 

Vjeverica je mala i živahna životinja iz reda glodavaca, siva ili smeđa krzna, čiji je rep dugačak skoro kao i cijelo tijelo. Vjeverice kojih poznajemo preko 200 vrsta, naseljavavaju gotovo sva staništa, izbjegavaju samo polarne regije i najsuše pustinje. Živi u šumama, parkovima, vrtovima. Aktivna je danju (ponekad i noću), dobro se penje i skače. U krošnjama gradi nekoliko loptastih gnijezda u kojima skriva hranu i mlade. Ne spava pravi zimski san ( povremeno se budi ). Poput ostalih glodavaca, vjeverice imaju četiri prednja zuba koji nikad ne prestaju rasti Vjeverica ih neprestano upotrebljava grickajući lješnjake, žir, orahe, mladice i koru drveća kako bi ih istrošila.

 

Osim navedenog hrani se i raznim šumskim bobicama, sjemenkama i gljivama. Poznato je da sponekad zna pojesti i manje životinje poput insekata, gusjenica pa čak i malih kralježnjaka.

 

Hrani se na način da hranu pridržava prednjim nogama, a ljusku kod orašastih plodova drobi zubima.

 

Velike oči znače da vjeverica ima vrlo razvijeno čulo vida, što je vrlo bitno kod ovako malih sisavaca koji imaju mnogo prirodnih neprijatelja.

 

VJEVERICA ( SCIURUS VULGARIS )

VJEVERICA ( SCIURUS VULGARIS )

VJEVERICA ( SCIURUS VULGARIS )

 

Vjeverice se pare jednom do dva puta godišnje. Ženke rađaju od 2 pa čak do 8 potomaka u gnijezdu napravljenom od tankih grančica i lišća.. Mladi dolaze na svijet nakon tri do šest tjedana, ovisno o vrsti. Rađaju se bez dlake, bezubi i slijepi. Za mlade se od 6 – 10 tjedana brine ženka, nakon čega ih odbija od sise. Mladi postaju spolno zreli nakon starosti od godine dana.

 

Dolaskom jeseni vjeverice na različitim mjestima spremaju zalihe hrane za zimu. Hranu zakopavaju na dubinu od otprilike 20 centimetara. Hranu pronalaze prema njuhu. Na neka skrovišta i zaborave tako da će nagodine na tim mjestima možda izrasti lješnjak ili neki novi hrast.

 

Autor članka:Zoran Ožetski  // forografije u članku :Mladen Ban

Nemate pravo komentirati

Wild Croatia

Wild-Croatia - fotografije divljeg svijeta prirode

Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i  jedinstvenim pristupom želimo Vam dočarati ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljamo Vam fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja. Pogledajte fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima. Upoznajte samonikle, ljekovite i zaštićene biljne vrste.

Tko je Online

Imamo 32 gostiju i nema članova online