Home Blog Vjeverice

Vjeverice

 

VJEVERICA ( SCIURUS VULGARIS )
VJEVERICA ( SCIURUS VULGARIS )
 

FOTOGRAFIJA: IVAN VIDAKOVIĆ

 

Vjeverice

 

Vjeverica je mala i živahna životinja iz reda glodavaca, siva ili smeđa krzna, čiji je rep dugačak skoro kao i cijelo tijelo. Vjeverice kojih poznajemo preko 200 vrsta, naseljavavaju gotovo sva staništa, izbjegavaju samo polarne regije i najsuše pustinje. Živi u šumama, parkovima, vrtovima. Aktivna je danju (ponekad i noću), dobro se penje i skače. U krošnjama gradi nekoliko loptastih gnijezda u kojima skriva hranu i mlade. Ne spava pravi zimski san ( povremeno se budi ). Poput ostalih glodavaca, vjeverice imaju četiri prednja zuba koji nikad ne prestaju rasti Vjeverica ih neprestano upotrebljava grickajući lješnjake, žir, orahe, mladice i koru drveća kako bi ih istrošila.

 

Osim navedenog hrani se i raznim šumskim bobicama, sjemenkama i gljivama. Poznato je da sponekad zna pojesti i manje životinje poput insekata, gusjenica pa čak i malih kralježnjaka.

 

Hrani se na način da hranu pridržava prednjim nogama, a ljusku kod orašastih plodova drobi zubima.

 

Velike oči znače da vjeverica ima vrlo razvijeno čulo vida, što je vrlo bitno kod ovako malih sisavaca koji imaju mnogo prirodnih neprijatelja.

 

VJEVERICA ( SCIURUS VULGARIS )

VJEVERICA ( SCIURUS VULGARIS )

VJEVERICA ( SCIURUS VULGARIS )

 

Vjeverice se pare jednom do dva puta godišnje. Ženke rađaju od 2 pa čak do 8 potomaka u gnijezdu napravljenom od tankih grančica i lišća.. Mladi dolaze na svijet nakon tri do šest tjedana, ovisno o vrsti. Rađaju se bez dlake, bezubi i slijepi. Za mlade se od 6 – 10 tjedana brine ženka, nakon čega ih odbija od sise. Mladi postaju spolno zreli nakon starosti od godine dana.

 

Dolaskom jeseni vjeverice na različitim mjestima spremaju zalihe hrane za zimu. Hranu zakopavaju na dubinu od otprilike 20 centimetara. Hranu pronalaze prema njuhu. Na neka skrovišta i zaborave tako da će nagodine na tim mjestima možda izrasti lješnjak ili neki novi hrast.

 

Autor članka:Zoran Ožetski  // forografije u članku :Mladen Ban

Komentari   

 
+1 #7 ana 2018-03-16 07:54
ovo je jako lijepo i da se mnogo naučiti
Citat
 
 
-3 #6 Picka 2017-10-29 12:41
Jebite se
Citat
 
 
-7 #5 Guesst 123 2017-10-29 12:21
adaawdadawda
Citat
 
 
+5 #4 Guest 2015-11-01 11:45
Pomoglo!
Citat
 
 
+6 #3 Valentina 2015-09-11 11:59
Sviđaju mi se vjeverice
Citat
 
 
+4 #2 nikolina 2015-03-07 18:29
meni su vjeverica baš slatke životinje
Citat
 
 
+11 #1 ANTE GRANIC , prof. 2014-10-06 09:11
Zivim pet mjeseci u Promajni kod Makarske . Ima nekoliko godina , pojavile su nam se i vjeverice . Kako imamo dosta rastinja , njihova pojava prijatno iznenadjuje turiste . Mislim , mogla bi to biti i turisticka atrakcija , jer ih je svake godine vise , ali ne znatno ! U Septembru prolaze i pored kuca , a ovdje kod nas i ispred kuce . Ponekad nalazilo i u zemlji gdje nam je cvijece - zakopan orah !...Imam i jedno pitanje : Da li one prave neku stetu , ako nisu - mozemo li im ostavljati orahe na putu kuda prolaze , pa i vodu ?...Jer , kad se god pojave , uglavnom pojedinacno , odmah se pocinju sakupljati i djeca ! Mnogi turisti ih snimaju ! Kod nas im covjek nije prirodni neprijatelj , koliko znam , a atrakcija koju izazivaju je vrlo jaka . Nije neka ideja , ali je pitanje - ima li smisla da im covjek pomaze da bi ih bilo vise - ili to nije bitno ?...
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Wild Croatia

Wild-Croatia - fotografije divljeg svijeta prirode

Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i  jedinstvenim pristupom želimo Vam dočarati ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljamo Vam fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja. Pogledajte fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima. Upoznajte samonikle, ljekovite i zaštićene biljne vrste.

Tko je Online

Imamo 51 gostiju i nema članova online