Kad se link otvori, u prilozima su tabele s nazivima vrsta podijeljene po zaštićenosti i skupinama.
Moje je mišljenje, s obzirom da nam je ovdje na Wild Cro, nadam se svima stalo do očuvanja te iste WC (sorry moderator, al neda mi se pisat cijeli naziv
), da se moramo držati i zakona koji se kako god trude sačuvati istu. Nekome su ti zakoni idealni, nekome su smeće, ali trebamo ih poštivati barem u segmentima koji štite vrste i pridonose njihovoj zaštiti, t.j. na potiču smanjenje njihove brojnosti.
Kad bi svatko komu se sviđa jež uhvatio ježa i odnio si ga doma... falilo bi ih (i to nakon kraćeg vremena).
Kad bi svatko iz gnijezda uzeo jaje, ako ništa drugo da ga samo slika pa vrati, mnoge ptičje majke i očevi nebi se vratili natrag, pitanje da li bi imale drugi polog (ovisno o vrsti i dobu godine).
Kad bi svatko kome bi palo na pamet slikati koloniju šišmiša, i kad bi svaki taj do iznemoglosti izblicao njihovo, nazovimo to odmaralištem, lako bi upropastio stanište, njegove stanovike, a sigurno bi bilo i drugih, prvo lokalnih pa onda malo šire, utjecaja na vrstu i okoliš... sa gotovo svakom vrstom bi se mogla slična rečenica napisati
A onda kad ribolovci zimi nasrnu na zimovališa riba pa se nakon koje godine pitaju zašto je podusta i plotica sve manje, ili kad lovci krenu haračit svojim lovištima, a i jedni i drugi se teoretski bave očuvanjem i zaštitom tih životinja (naravno, svaki svojom skupinom), čak poribljavaju i puštaju divljač u prirodu, e onda smo mi zadnji koji im imamo što prigovoriti, ukoliko se ne držimo zakona i ako postupamo sukladno nekim svojim uvjerenjima koja definitivno idu na štetu jedinki i vrsta.
Tog trenutka ne postajemo jedni od njih (Uvjek treba dodati: "čast iznimkama"), ali smo im korak bliže