Dakle, molio bih za par savjeta i inovativnih ideja za što lakše fotografiranje leptira. Ove godine surađujem na jednom projektu, i među ostalim skupinama sam zadužen i za njih.
Volio bih pokušati fotografirati svaku vrstu koju zabilježim. Najlakše mi ih je fotografirati u jutro, sumrak ili za oblačnog vremena, dok su mirniji i puno više surađuju. No, imam ograničen raspon dana u kojem izlazim na teren, te u kraćem periodu moram proći cijelo područje i zabilježiti što veći broj vrsta. To dakle, baca u pozadinu "strpljenje" (inače najčešći savjet koji dobivam za fotografiranje)
Ima li netko druge tehnike kojima se služi za ovu skupinu životinja?
Pala mi je na pamet jedna ideja, koju uskoro planiram istestirati (dok prestane padati ovo bijelo čudo). Kako su leptiri mirniji za nižih temperatura, planiram uhvaćene jedinke staviti na nekoliko minuta u prijenosni frižider, i nakon toga ih izvaditi i premjestiti na vegetaciju. Očekujem da će biti tromiji zbog hladnoće i time spremniji za suradnju s mojim fotoaparatom. Kasnije kad se zgriju, neka lete svojim putem, ne trebam ih za prepariranje. No, to bi zahtijevalo nošenje nimalo praktičnog prijenosnog frižidera.
Ima još netko ideja, savjeta, tehnika već primijenjenih u praksi? Zahvalan sam za svaku sugestiju.