Uzeo sam si slobodu da otvorim ovdje temu gdje možete direktno dokumetirati slučajeve
prekršaje lovaca i/ili krivolovaca. Moglo bi biti korisno da steknemo iskustvo kako reagirati u pojedinim situacijama, naravno sa ciljem da zaštitimo barem ono što nam po
Zakonu pripada.
Meni nije dugo trebalo da naletim na prekršaj.
10.2.2013 bio sam na terenu kod ornitološkog rezervata Strmca, malo sam otišao od jezera gdje je tabla za ornitološki rezervat prema Savi i snimio sam ovu ljepoticu, bila je baš u blizini lovačke čeke koja je postavljena nasred livade. Lijepo smo se gledali, baš mi je bila mila.
A jučer (nedjelja) odem ujutro opet na isto mjesto, sjednem u lovačku čeku i u malo maglovito jutro promatram šta se dešava i pitam se gdje je sada moja ljepotica. Iz smjera Samobora uz Savu čuju se zločudni pucnjevi

. Za kojih petnestak minuta čujem u daljini razgovor ljudi i vidim kolonu lovaca (bilo ih je nešto manje od deset) sa oružjem koja je krenula od novog mosta preko kanala ravno prema meni. Svi do jednog sa puškama. Dođu do čeke i počne razgovor:
On (najstariji lovaci na njegovom kombinezonu je bila oznaka
LD Jastreb): dobar dan,
Ja: dobar dan,
On: Šta tu radite?
Ja: Fotograf sam i slikam?
On: Imate papire?
Ja (brzo sam puko nakon tog glupog pitanja): Kakve papire?
On: U lovištu ste.
Ja: Kako da znam da je ovo lovište kad nema nigdje oznaka za lovište ( ja tada nisam znao da je i to gdje sam se zatekao također ornitološki rezervat baš kao i prostor uz samo jezero ali bio sam 100% siguran da lovište nije obilježeno)?
On: To je naša čeka i vi tu ne smijete biti.
Siđem sa čeke i kažem im, ok, ja odlazim, a
vi ubijajte. Bio sam uvjeren da nema oznake za lovište, a kako je čeka otvorenog tipa (bez vrata) ne vidim razlog da se netko ne bi popeo u nju.
Otišao sam ravno prema jezeru, i baš prije nasipa opet se pojavila, ovaj puta druga grupa lovaca (ovi su imali pse koji su se okolo rastrčali) koji su došli iz smjera ušća Krapine u Savu (dakle i oni su bili duboko u rezervatu i cijelog su ga pročešljali) te su došli do mosta i zajedno sa ovima sa kojima sam razgovarao (sada sve skupa njih petnaestak) rasporedili su se u liniju od mosta sve do Save i onda su polako krenuli prema Samoboru, a dvojica su ostala kod mosta (vjerojatno da na brisanom prostoru kontroliraju prelaz preko kanala i čistinu od mosta prema Savi). Ovo je slika jednog od te dvojice (drži 2 psa).
Taj lovac se nalazi cca 50 metara od mosta i cca 150 metara od čeke. Te dvije grupe bile su povezane i išle su u zajedničku akciju. Vjerojatno su bili u vezi sa grupom čije pucnjeve sam čuo odmah ujutro dok sam bio još sam iz smjera Samobora ali za to nemam dokaze. Sve mi je prisjelo, vratio sam se na jezero, sjeo sam u auto i sa gorčinom se vratio doma.
Tek kasnije u razgovoru sa upućenim fotografom i pregledom karte sa ulaza u rezervat (imam sliku panoa) shvatio sam da su mi
lagali i kada sam bio na čeki nalazio sam se zapravo u rezervatu, a ne u lovištu.
Oni su bili definitvno u prekršaju, ja ne. Ispod je karta sa položajem lovačke čeke (crveni križić) i taj položaj sam sam ucrtao.
Možete zamisliti kad 10-15km od centra Zagreb se rade prekršaji na ovakav način kako to izgleda negdje bogu iza leđa. Molio bih nekoga ako zna neka kaže
koga nazvati u takvoj situaciji, direktno sa mjesta, praznikom, nedjeljom bilo kad? Nije valjda da znate nekoga tko bi mogao reagirati?
Nisam siguran da je moja ljepotica sa slike više živa.
Strast ubijanja je svuda oko nas, od samog Zagreba sve do vrleti Velebita......................