ja se slažem s ledom

Suncokret i loj su glavna hrana koju ja zimi koristim. Na balkonu van ZG na suncokret mi dolaze velike, par jelovih, par plavetnih i također nekoliko crnoglavih sjenica. Kukmasta se samo mota uokolo jer nije toliko druževna kao ostale pa joj gužva smeta. Dolazi naravno i brgljez. oko kraja 1. mjeseca počnu dolaziti i zelenduri i onda je hranilica u pravilu samo njihova. Kad se najedu (obično se hrane po pola sata pa naprave pauzu) opet dođu sjenice.
Zebe mi ne dolaze direktno na hranilicu, već pobiru samo ono što padne na tlo. Isto rade i strnadice koje se tamo slučajno zateknu.
Prošle godine kad je ono jako zahladilo na10-ak dana, na loj koji se našao u kutiji na stolu balkona (dakle nije još bio namijenjen za prihranu) dolazili su kosovi i crvendać.
Loj, kojeg obično istopim i dodam u njega kojekakve tajne sastojke

, ne prakticiram stavljati sjenicama na balkon jer bi im to bilo pre lako dostupno i previše bi se "obžderale", već nijime na nekim mjestima van kuće, koliko-toliko redovito (važno!) zapunim raznorazne rupe i pukotine u drveću (što dublje to bolje tako da se ptice moraju malo potruditi, a da ostane i za one dužeg kljuna kao i djetliće). Na to dolaze i opet sjenice (velike) kao i crnoglave. Prošle godine mi je na tu mješavinu dolazio i pokoji puzavac (ove sezone ni traga ni glasa), koji također vrlo rado dolazi na fino mljevene orahe koje koristim na isti način kao i loj-mix.
Tamo gdje ne želim sjenice, u rupe što čvršće uglavim cijele orahe koji čekaju djetliće i/ili brgljeze koji ih otvaraju (ili odnesu ako nisu dobro uglavljeni) te jedu, a time čine dobro i sjenicama koje su i opet sveprisutne. Isto vrijedi i za lješnjake.
Kikiriki u ljusci je isto ok kad je fixiran u rupama, ali sjenice ga pre lagano otvaraju (čak mi se čini fikasnije nego brgljezi i djetlići), pa nije isplativo koristiti ga. To im dođe više kao poslastica.
Ako na urbanu hranilicu dođu vrapci i počnu raditi nered, hranilicu (polušuplji panj ili sl.) učinim nedostupnijom, t.j. pristup hrani dozvolim samo kroz rupe kroz koje se ptica mora zavući u hranilicu. Za sada djeluje i vrapci se povuku. ali ostaju opet samo sjenice.
S voćem nemam pozitivnog iskustva, vjerojatno zbog staništa koje nije baš najprikladnije za ptice koje se hrane takvom hranom.
Također je ok ostaviti čvarke, kožu od špeka (ako se ne upotijebi za grah

) kosti s ostacima loja i mesa...sve to ptice(sjenice) očiste
E da, šojke vole žir i komadiće mesa, pa ako su u blizini gotovo sigurno će doći.
Šojke, vrane, svrake, škanjci uspješno se mogu hraniti npr pilećom jetricom.
To bi valjda bilo to od mene.
No moram napomenuti da ako se ptice počnu hraniti zimi da se to hranjenje mora nastaviti sve dok uvjeti vani ne osiguraju konstantno dovoljno prirodno dostupne hrane
I da, ako zajuži (a nema snijega na tlu) znatno smanjim količinu prihrane
A koliko je stvarno dobro i pozitivo prihranjivati ptice zimi u tome ni stručnjaci nisu složni, s obzirom da takva prihrana ima i pozitivnih i negativnih, kratkoročnih i dugoročnih utjecaja na ptice, pa i stanište općenito.