Kod mene je još jednostavnija verzija

Dobro je kod hranilica što se mogu besplatno napraviti.. ja sam pronašao nešto materijala viška u dvorištu i od toga sam složio hranilicu.. malo šira podloga, obložena letvicama da suncokret ne ispada van, te krović da hrana ostane suha kad kiši ili sniježi.. smještena je u krošnji niske jabuke, a okolno granje omogućuje pticama da do hranilice sigurno dođu.. ova je hranilica već 4. godinu u upotrebi:
primijetio sam da ptice (posebno sjenice) imaju red hranjenja, dok jedne uzimaju suncokret, druge strpljivo čekaju i čekaju na svoj red

Kasnije zimi dođu veća jata, posebice zelendura, češljugara i zeba, pa ovakva mala hranilica postane tijesna.. u tom slučaju stavljam suncokret na pod u bilo kakvu plitku posudu koju uspijem pronaći, što vrlo rado prihvaćaju sve ptice, naročito zebovke.. kod hrane na tlu važno je da hrana bude negdje na čistini tako da ptice na vrijeme uoče potencijalnu opasnost (mačke).. također, suncokret se može ostavljati svugdje gdje su ptice donekle zaštićene, npr. na prozor, balkon itd.
Za jakih zima (kao što je bilo prošle godine) zna doći prilično veliki broj ptica (uglavnom zebovki) pa znaju nastati stvarno velike gužve:
Salo se može bilo kako ponuditi, a najbolje je staviti u mrežu (koja ostane od pakiranja naranči), ili u mrežaste vreće za krumpir.. također se može staviti u pukotine drveća, čime se posebno vole djetlići zabavljati..
Ja imam dobrih iskustava s jabukama, uvijek dođe nekoliko drozdova bravenjaka, kosovi, crvendaći, a čak ih i crnokapa grmuša jede.. posebno će ih namamiti voće nakon što snijeg napada pa prekrije svu hranu..
I također bih, kao i Tomi, naglasio da se hranjenje ne smije prekidati sve dok ne zatopli (najčešće krajem ožujka) i hrana u prirodi ne postane dostupna pticama! zato je važno prije zime nabaviti dovoljnu količinu hrane.
Prošle zime smo djevojka i ja potrošili ukupno oko 40 kg suncokreta i nešto sala i to nije bilo dovoljno... Jedan poznanik hrani ptice na veliko i potrošio je nekoliko vreća (ptice mu pojedu nekoliko kg suncokreta dnevno) i također je ostao bez hrane (bila je valjda jaka zima).. srećom uspjeli smo pronaći i otkupiti nešto suncokreta s jedne farme (iako ga je jako teško pronaći kasnije zimi)..