Home Blog Ptice močvarice

Ptice močvarice

Mala prutka (Actitis hypoleucos)
Mala prutka (Actitis hypole …

MALA PRUTKA (ACTITIS HYPOLEUCOS)

 

Ptice močvarice 

Ptice močvarice one su vrste ptica koje su svojim načinom života usko vezane uz vodu i vlažna staništa tj. uz močvarna područja. Građom tijela savršeno su prilagođene kretanju, hranjenju i razmnožavanju u močvarnom raslinju, na vodi i u njenoj blizini. S obzirom da ta skupina ptica obuhvaća mnoge porodice i rodove koje si nisu u bližem srodstvu, teško bi bilo navesti neke njihove općenite karakteristike (osim onih općenitih koje ih čine pticama), no prilagodbe na život uz vodu koje su generacijama stjecale i usavršavale, ove su ptice učinile jedinstvenim predstavnicima svoje skupine.

U toj skupini ptica možemo naći ptice najrazličitijih veličina, od onih najmanjih, žalara i prutki koje su tek veličine vrapca pa sve do "divova" skupine od kojih su najpoznatije rode, čaplje, labudovi i pelikani. Već se iz toga može zaključiti kako su im životne potrebe i navike vrlo raznolike. Sukladno tome sve su one razvile jedinstvene prilagodbe za život u svom prirodnom okruženju.

 

BIJELI ŽALAR (CALIDRIS ALBA)

KULIK SLIJEPČIĆ (CHARADRIUS DUBIUS)

KULIK BLATARIĆ (CHARADRIUS HIATICULA)

 

Primjera radi, neke ptice imaju duge noge kojima lako hodaju u dubljoj vodi u potrazi za hranom.Kako bi tu hranu u vodi i ulovile, u pravilu imaju i duge kljunove (čaplje, rode...). Ipak, kako si ne bi bili direktni konkurenti pri pronalasku hrane, između ostalog po građi stopala jasno se vidi da je roda svojim kratkim prstima lošije prilagođena kretanju u vodi (muljevitog dna) od čaplje kojoj su takva staništa glavna lovna područja.

 

SIVA ČAPLJA (ARDEA CINEREA)

ČAPLJA DANGUBA (ARDEA PURPUREA)

CRNA RODA (CICONIA NIGRA)

 

Druga vrsta prilagodbi čine plivaće kožice koje su karakteristične za sve vrste pataka, gusaka i ronaca, kao i nekih drugih ptica (čigre, galebovi...) koje barem ponekad pri hranjenju zaplivaju ili zarone kakvim jezerom, rijekom ili morem. K tome, kljunovi guščarica su vrlo specifične grade, većinom široki i fino nazubljeni, te njima uspješno procjeđuju sitne vodene organizme ili čupaju vodeno bilje.

 

 

DIVLJA PATKA (ANAS PLATYRHYNCHOS)

CRNA LISKA (FULICA ATRA)

CRNA ČIGRA (CHLIDONIAS NIGER)

 

Gnjurci, ronci i kormorani, koji su vjerojatno najbolji ronioci i najbrži plivači skupine hrane se prije svega ribom te imaju uske i šiljate ili pak nazubljene kljunove kojima ih uspješno hvataju.

Još jedna specifična prilagodba čini red guščarica (labudovi, guske, patke) posebnima. To je žlijezda na trtici čijom masnom izlučevinom ove ptice premazuju perje kako bi ga učinile vodonepropusnim. Tako ptice nakon zaranjanja (potpunog ili djelomičnog) iz vode izlaze gotovo u potpunosti suhe, na čemu im mogu pozavidjeti npr. sve vrste vranaca koje nakon ronjenja prilično vremena potroše na sušenje perja u tipično raskriljenoj pozi.

 

 

MALI GNJURAC (TACHYBAPTUS RUFICOLLIS)

CRNOGRLI GNJURAC (PODICEPS NIGRICOLLIS)

VELIKI VRANAC (PHALACROCORAX CARBO)

 

Što se najmanjih članova skupine ptica močvarica tiče, žalara i prutki, kod njih su razlike svedene na veličinu pojedinih vrsta, pri čemu su sve građene više-manje proporcionalno. Pojedine vrste mogu se osim bojom nogu i uzorkom perja razlikovati i po prepoznatljivim oblicima kljunova. Dužina i oblik (prije svega savijenost) kljuna pojedinih vrsta prilagođeni su specifičnoj vrsti ishrane ribicama, kukcima i crvolikim životinjama iz različitih slojeva vode, mulja i mekog močvarnog tla.

 

 

KRIVOKLJUNA PRUTKA (TRINGA NEBULARIA)

KRIVOKLJUNI ŽALAR (CALIDRIS FERRUGINEA)

KAMENIČAR (ARENARIA INTERPRES INTERPRES)

Ptice močvarice su danas jedna od najugroženijih skupina ptica. Razlozi njihove ugroženosti leže prije svega u gubitku staništa. Tomu prvenstveno pridonosi isušivanje koje se vrši pod krinkom tzv. melioracije "bezvrijednih" močvara i ostalih vlažnih staništa.

 

Hrvatska mnogim močvaricama pruža idealne uvjete za život i razmnožavanje. Ipak zbog svog geografskog položaja ona je još puno važnija u ulozi tranzitnog područja prilikom proljetne i jesenske seobe ptica pri čemu mnoge vrste i jedinke naša močvarna i obalna staništa koriste za odmor i pronalazak hrane prilikom iscrpljujućeg puta s ili prema gnjezdilištima.

 

Autor članka: Tomislav Klanfar // autor fotografija: Tomislav Klanfar 

 

PREPORUČAMO !


Autori: T.Klanfar, D. Krnjeta, V.Pirša, T.Rubinić

U Vodiču je prije svega fotografijom predstavljeno 80 najčešćih vrsta ptica područja “Posebnog ornitološkog rezervta Sava-Strmec”, a kratkim dvojezičnim tekstom (hrvatski i engleski) zaokružen je profil svake vrste. Iako knjiga malim dijelom sadržaja prati poučnu stazu na tom području (čije su otvorenje i službena promocija zakazani za početak proljeća), ona je zbog načina predstavljanja ptica primjenjiva i korisna prije svega početnicima u promatranju ptica kao i svim ostalim zainteresiranima za tu temu na cijelom kontinetalnom dijelu Hrvatske, pa i šire.

Cijena knjige je 60,00 kn. Informacije o mogućnosti nabavke : J.U. Zeleni prsten Zagrebačke Županije ili direktno kod autora.

 

 

 

Nemate pravo komentirati

Wild Croatia

Wild-Croatia - fotografije divljeg svijeta prirode

Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i  jedinstvenim pristupom želimo Vam dočarati ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljamo Vam fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja. Pogledajte fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima. Upoznajte samonikle, ljekovite i zaštićene biljne vrste.

Tko je Online

Imamo 35 gostiju i nema članova online