Ovako, s obzirom da volontiram (jer jelte, nema normalnog posla za mene u ovoj truloj državi) u "JU za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zagrebačke županije", mogu samo zaključiti da je gore opisano stanje, t.j. slučaj čista ilegala.
Kako bi potkrijepio ovo što govorim, navesti ću činjenicu da je pred kojih mjesec i pol jedno LD pokrenulo inicijativu da im se dodijeli "Licence to kill" u Posebnim ornitološkim rezervatima Sava-Strmec i Sava -Zaprešić. Jer kao imaju problema sa "štetočinama" tipa lisica, čagalj i divlja svinja!
Nama, zaposlenima i poluzaposlenima u toj JU tako nešto, naravno nije nikako prihvatljivo, a prihvaćanje njihovog zahtjeva bio bi presedan u HR. Posljedice bi vjerojtno bile nesagledive za živi svijet tih i sličnih područja.
No kako te stvari regulira skoro isključivo politika, tu i tamo se prisjetim one stare: "ništa nas nesmije iznenaditi".
Eto tako. Lovački lobi je jak, tamo su glavešine, a ministar nam je ekonomista (ako se ne varam) i boli ga ona stvar za to.
Bio je do pred skoro i gradonačelnik Jaske, mjestu u neposrednoj blizini Crne mlake (Ramsaarsko područje, IHOR-park...) a mislim da već i deca po vrtćima znadu kakvo je tamo stanje.
Čahure po svuda (navodno samo se puca na kormorane), isto je i na svim drugim ribnjacima u blizini (Draganići, Pisarovina...). A tako je i na Velom blatu i Kolanskom blatu (tamo sam više-manje redovit u ljeto).
Neratva gotovo da i nema više ptica, osim čaplji kojima "meso nije dobro za jesti"
U glavnom, meni je

kad vidim ovakve teme.
I također kad pod fotkama tuđim ili svojim objavljenim na fotografskim siteovima vidim komentare tipa "štetočina"...i od članova i ovdje prisutnih, na wildcrotia.net