Home Galerija fotografija PTICE Modrovoljka (Luscinia svecica) ♂
 
Modrovoljka (Luscinia svecica) ♂
Modrovoljka je ptica iz roda slavuja, kojoj pripadaju i kod nas gnijezdeći slavuj (L. megarhynchos) te kao preletnica prisutan mrki slavuj (L.luscinia).
Mužjaci u sezoni gniježđenja imaju intenzivno plavo obojanu volju (grlo) s bijelom ili rđastom mrljom u sredini (što ovisi o podvrsti). Kao svi članovi roda, rado se zadržava u guštarama blizu vode, a poprilično vremena provodi na tlu u potrazi za hranom koja se sastoji od raznih člankonožaca i ostalih bezkralježnjaka.
Područje rasrostranjenosti modrovoljke cijela je Euroazija i dio Aljaske, pri čemu su im jugozapad i krajnji jug Europe zimovališta. Isti je slučaj s južnim dijelovima Azije.
U Hrvatskoj je rijetka gnjezdarica i redovita preletnica čija se staništa i dalje smanjuju, a čemu pridonose isušivanja i zarastanja močvara, kao i regulacija/kanaliziranje tokova rijeka.
Glavnina staništa modrovoljke u Hrvatskoj nalaze se uz rijeku Dravu i Muru. Procjenjuje se da u HR ima 50-ak gnijezdećih parova.
Oznake
Copyright ©: Tomislav Klanfar
Datum: Sun 13 Jan 18:13:36 2013
Klikova: 2876
Dimenzija: 900 x 600 / JPG
Veličina datoteke: 255,36 KB
EXIF: dgtip
Profile Page
Tomislav Klanfar
U galeriji 225 fotografija
Komentara: 0

DatsoGallery By Andrey Datso

Wild Croatia

Wild-Croatia - fotografije divljeg svijeta prirode

Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i  jedinstvenim pristupom želimo Vam dočarati ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljamo Vam fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja. Pogledajte fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima. Upoznajte samonikle, ljekovite i zaštićene biljne vrste.

Tko je Online

Imamo 104 gostiju i nema članova online