Da, mislo sam na Posebni zoološki rezervat Kopački rit jer on je i u centru pažnje tijekom posjeta, dakle to je područje uz kanal koji jezera spajaju sa Dunavom i gdje se organiziraju foto izleti u malim čamcima. Ptice znaju gdje je to

.
Vrlo dobro znam šta se smije i gdje, a šta ne na Velebitu, to je "moja" planina

. Ima puno apsurda, a kumovao je lovački lobiji ili HR šume, svejedno. Pogledaj izgled granica NP-a Sj Velebit, npr. položaj Vranjkove drage, pa npr. lovišta oko Malog Rajinca. Znam za barem jedan primjer lovačke čeke sa mrcilištem (pod rešetkom se drži strvina) koja je locirana na cca 500m od granice sa NP-om. Što se tiče flore i faune potpuno nelogična granica jer je postavljena u skladu sa interesima lovačkog lobija. Područje NP-a je na 2 mjesta tako suženo (cca 4km, dakle 1 sat hoda) da možemo govoriti da su zaštičena samo 3 mala područja. To je samo formalna zaštita i u praksi baš ništa ne znači za mnogo vrsta divljači. Na Velebitu u PP-u sam imao česte susrete sa lovcima. Nikada, ali baš nikada, nisam naišao da su prilikom lova osigurali lovište. Nadalje, prepuštanje brojanja divljači lovačkim društvima dovela je do brojnih izigravanja (lažni podatak o brojnosti divljači inducira i krive odluke o odstrelu). Tko se iole saživio u dužem razdoblju na terenu Velebita sa prirodom može posvjedočiti o brojnim nesrazmjerima između stanja na terenu i na papiru. Očito netko ne radi dobro svoj posao. Daj vuku da broji ovce...........
Ne vidim razlog da se mora mijenjati kvalifikacija PP u NP (znam da je to pod našim trenutnim okolnostima utopija). Definira se zona zabrane lova, a na puteve se stave rampe i dade se ovlaštenje za nadzor i naplata kazne. Sa održavanim rampama ukloni se barem 50% (krivo)lovaca jer prošla su vremena kada su lovci željeli hodati 10km na dan. Nadalje ne vidim ni razlog da se u slučajevima racionalne privredne aktivnosti, mjera sigurnosti, bolesti i slično odstupi u nekom periodu i izda uredba da se u nekom razdoblju postupa tako i tako (npr omogući se sanitarna sječa, privremeni odstrel neke vrste, prevencija i uklanjanje zbog širenja bolesti bilo flore bilo faune i sl). Ne tvrdim da se treba držati nečega kao pijan plota već treba raditi objektivno i u skladu sa situacijom donositi na vrijeme odluke sa ciljem za bolju i planiranu budućnost. Upravljanje područjima tipa parkovi prirode kao na Velebitu definitivno ne bih ustupio samo šumarskoj struci (lovačkom lobiju) jer na mnoge stvari gledaju iz krive perspektive (čitaj kubik drvne mase ili broj bodova trofeja).
Onaj 2. video o lovu na muflone ima još jedan "začin". Muflon nije autohtona vrsta, on je uljez. Velebit je u cijelosti (dakle kao PP Velebit sa uključenim NP-ima) od UNESCA proglašen zaštičenom zonom biosfere. Nema puno takvih planina u svijetu. Stranci i ljudi koji poznaju svjetsku baštinu biosfere prepoznali su značaj Velebita u svjetskim razmjerima. Obišao sam mnogo Balkanskih planina i na temelju toga jasno mi je zašto je samo jedan Velebit. A lovački lobi samo zbog strasti ubijanja plijena sa velikim rogovima i blizine jadranskih plaža doveo je muflona na naš Velebit. Baš me zanima koliko lovaca koji su ubili muflona na Velebitu, kao i onih koji su dali dozvolu da nasele tu vrstu na Velebit zna bilo što o biosferi Velebita i zbog kojih kriterija je UNESCO Velebit proglasio zaštičenom zonom biosfere? Zašto ne nasele polarne medvjede na Antarktik i onda ih tamo upucavaju?
Možemo o ovome raspravljati do beskraja, tema je široka, problema puno, sami smo, stao bih ovdje.........