Home Galerija fotografija GMAZOVI Riječna kornjača (Mauremys rivulata)
 
Riječna kornjača (Mauremys rivulata)
Najugroženija kornjača u Hrvatskoj. Živi u slatkim do blago boćatim vodama južno od Pelješca na tri lokaliteta. U Stonskom polju je praktički izumrla, te se na životu održava svega još nekoliko primjeraka. Uništava ih poljoprivreda koja nije u suživotu s prirodom, koriste se pesticidi, zagađuju kanali sa slatkom vodom, ubacuju alohtone ribe... Na druga dva lokaliteta situacija je nešto bolja, no budućnost ove kornjače na području Hrvatske je vrlo nesigurna.
Oznake
Copyright ©: Boris Lauš
Datum: Wed 22 Aug 08:27:13 2012
Klikova: 3654
Dimenzija: 950 x 713 / JPG
Veličina datoteke: 163,55 KB
EXIF: dgtip
Profile Page
Boris Lauš
U galeriji 70 fotografija
Komentara: 4
 • Profile Page
  Vrlo vrijedna fotka
  Dodano Zoran Ožetski od Wed 22 Aug 22:14:41 2012
 • Poštovanje, koristim priliku da vas obavijestim da sam prije nekih 6-7 godina, prilikom raftinga, ovu vrstu ugledao na rijeci Cetini u njezinom donjem toku.

  Odličan website!
  Dodano terrano od Thu 10 Jan 01:26:33 2013
 • Profile Page
  Najsjeverniji nalaz za ovu vrstu u Hrvatskoj je rijeka Neretva. Tako da bi vaše viđenje na Cetini bilo zbilja odlično :) Pretpostavljam da nemate fotografije, s obzirom da je bilo tokom raftinga? Jer do sada na Cetini nije nađena niti jedna vodena kornjača osim Barske kornjače (Emys orbicularis), a moguće je da ima i crvenouhe kornjača (Trachemys scripta elegans), koja je inače iz Amerike, no kao kućni ljubimac često završi u našoj prirodi.
  Dodano Boris Lauš od Thu 10 Jan 10:29:24 2013
 • Nažalost nemam slike. Za rafting ipak treba vodootporno kućište. Ja sam tada također pomislio da se radi o "kućnom ljubimcu", ali tada nisam ni znao za ovu vrstu. Moguće ipak i da se radi o ovoj američkoj s obzirom na proteklo vrijeme.
  Dodano terrano od Thu 17 Jan 13:18:30 2013

DatsoGallery By Andrey Datso

Wild Croatia

Wild-Croatia - fotografije divljeg svijeta prirode

Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i  jedinstvenim pristupom želimo Vam dočarati ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljamo Vam fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja. Pogledajte fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima. Upoznajte samonikle, ljekovite i zaštićene biljne vrste.

Tko je Online

Imamo 342 gostiju i nema članova online