Home Galerija fotografija GMAZOVI Krška gušterica (Mužjak) Podarcis melisellensis (Braun, 1877)
 
Krška gušterica (Mužjak) Podarcis melisellensis (Braun, 1877)
Mužjak snimljen kraj lokve sv. Vid na otoku Cresu.
Krška gušterica (Podarcis melisellensis) je jadranski endem, naseljava primorske predjele s mnogobrojnim otocima i prodire duboko u unutrašnjost kopna. Areal prostranstva obuhvaća prostor od Soče i Vipave do Drima, tj. naseljava Istru i južni dio Kranjske, Dalmaciju s mnogim otocima, Hercegovinu i južni dio Bosne, Crnu Goru i samo zapadni kraj Albanije oko Skadra. Naseljava različite tipove suhih staništa: rubove puteva, suhe travnjake s rijetkim grmovima. U velikom se broju nalazi po krševitim i kamenitim predjelima, pretežno u nižim područjima, ali se susreće i na preko tisuću metara nad morem. Izbjegava goli krš i zadržava se ponajviše po kamenitim mjestima s nešto vegetacije (grmlje, trava). Uglavnom se kreće po zemlji, ali ponekad se penje na niže zidove i veće stijene. Dostiže oko 18 cm duljine. Za ovu su vrstu karakteristične značajne varijacije u boji i veličini tijela, naročito kod otočnih populacija te postoje mnogobrojne endemične podvrste. Najpoznatija je populacija na otoku Brusniku potpuno crne boje tijela. Posebnu prijetnju prvenstveno otočkim populacijama ove vrste predstavlja srodna primorska gušterica (Podarcis sicula) za koju je terenskim i laboratorijskim eksperimentima dokazano da kompeticijom istiskuje kršku guštericu te je na manjim otocima može i u potpunosti istrijebiti.
Strogo zaštićena vrsta - Pravilnik o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/13) BE2 - Bernska konvencija - Dodatak II DS4 - Direktiva o staništima EU - Prilog IV, Endem
Oznake
Copyright ©: Sva prava pridržana
Datum: Mon 14 Apr 20:17:16 2014
Klikova: 3282
Dimenzija: 1300 x 938 / JPG
Veličina datoteke: 284,62 KB
EXIF: dgtip
Profile Page
Vladimir Tkalčić
U galeriji 58 fotografija
Komentara: 0

DatsoGallery By Andrey Datso

Wild Croatia

Wild-Croatia - fotografije divljeg svijeta prirode

Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i  jedinstvenim pristupom želimo Vam dočarati ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljamo Vam fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja. Pogledajte fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima. Upoznajte samonikle, ljekovite i zaštićene biljne vrste.

Tko je Online

Imamo 209 gostiju i nema članova online