Home Galerija fotografija GMAZOVI Crnokrpica (Telescopus fallax)
 
Crnokrpica (Telescopus fallax)
U Hrvatskoj postoje dvije vrste zmija, takozvanih "poluotrovnica". To znači da se koriste otrovom, no kako ga ubrizgavaju zubima sa stražnje strane čeljusti (zbog čega se nazivaju stražnjožljebozubice), ne mogu nauditi čovjeku. Kod ove zmije to znači da bi morala ugurati čovjekovo tkivo duboko u usta i žvakati ga neko vrijeme kako bi ubrizgala otrov, što je s obzirom na malenu glavu ove zmije teško izvedivo. Stoga se ne smatra opasnom, i strogo je zaštićena po našem Zakonu o zaštiti prirode.

Zanimljiva je po tome što je aktivna samo u predvečerje i noću (nokturnalna vrsta), rjeđe i ranijim jutarnjim satima. Tada izlazi van kako bi se hranila gušterima.

Često je brkaju s poskokom i ubijaju, no njezino elegantno tijelo i drukčije šare, te nedostatak "roščića" jasno govore da se radi o nekoj drugoj vrsti.
Oznake
Copyright ©: Boris Lauš
Datum: Tue 21 Aug 20:46:08 2012
Klikova: 7014
Dimenzija: 768 x 600 / JPG
Veličina datoteke: 147,31 KB
EXIF: dgtip
Profile Page
Boris Lauš
U galeriji 70 fotografija
Komentara: 2
  • Profile Page
    bravo, odlični opisi i dobra edukacija :)
    Dodano Tomica Rubinić od Wed 20 Feb 23:28:59 2013
  • Hvala,na odgovoru ,ja sam 20 godina već na Rabu i zato me je to iznenadilo jer nikada ni od koga nisam to ćuo.
    Dodano Miroslav od Sun 23 Jul 10:23:38 2017

DatsoGallery By Andrey Datso

Wild Croatia

Wild-Croatia - fotografije divljeg svijeta prirode

Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i  jedinstvenim pristupom želimo Vam dočarati ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljamo Vam fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja. Pogledajte fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima. Upoznajte samonikle, ljekovite i zaštićene biljne vrste.

Tko je Online

Imamo 42 gostiju i nema članova online