Home Galerija fotografija GMAZOVI Barska kornjača (Emys orbicularis)
 
Barska kornjača (Emys orbicularis)
Barska kornjača (Emys orbicularis), jedna je od samo dvije slatkovodne vrste kornjača u Europi.Ima gladak leđni oklop,preklopljen prema prednjem dijelu trbušnog oklopa, pa se može podići kad kornjača uvlači glavu.Zadržava se u vodama stajačicama i sporim tekućicama, obraslim gustom vodenom vegetacijom.Provode mnogo vremena sunčajući se na srušenom drveću, ili kamenju.Na prvi znak opasnosti bježi u vodu i zaranja. Jedu žabe, ribe i druge male životinje u vodi i na kopnu.Ovisno o podvrsti dostignu prosječnu veličinu od 15 do 20 cm, dok se težina kreće od 400 - 700 gr.

Mužjaci su manji od ženki, spolno zreli postaju nakon navršenih 12 godina starosti.Parenje se odvije u proljeće u vodi, i to odmah nakon izlaska iz hibernacije.Ženka izlazi na kopno kako bi položile jaja u udubinu u zemlji, koju prethodno omekša mokraćom.
Oznake
Copyright ©: Ozetski Zoran
Datum: Sun 28 Apr 17:06:33 2013
Klikova: 3158
Dimenzija: 950 x 633 / JPG
Veličina datoteke: 389,88 KB
Profile Page
Zoran Ožetski
U galeriji 233 fotografija
Komentara: 0

DatsoGallery By Andrey Datso

Wild Croatia

Wild-Croatia - fotografije divljeg svijeta prirode

Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i  jedinstvenim pristupom želimo Vam dočarati ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljamo Vam fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja. Pogledajte fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima. Upoznajte samonikle, ljekovite i zaštićene biljne vrste.

Tko je Online

Imamo 59 gostiju i nema članova online