Home Galerija fotografija BILJNI SVIJET Kokica paučica, Ophrys sphegodes
 
Kokica paučica, Ophrys sphegodes
Kaćuni ili Orhideje naziv je za sve biljke iz porodice Orchidaceae. Cijela porodica je dobila ime po dva gomoljasta korijena koja oblikom podsjećaju na mošnje (grčki όρχις „mošnje“, "muda"). Nakon porodice glavočika (Asteraceae), orhideje su druga po veličini porodica biljaka koje cvatu i tvore sjemenke (Spermatophyta; Anthophyta). Kaćuni su jednosupnice (Monocotyledonae ). Smatra ih se posebno lijepim, i za mnoge je orhideja kraljica cvijeća. Botaničari priznaju oko 1.000 rodova s oko 20.000 vrsta. Nema ih jedino na arktičkom ledu i pustinjama. U Europi raste tek 1% svih vrsta, u Hrvatskoj se procjenjuje oko 150 vrsta. Istra se ubraja u najbogatija staništa orhideja Europe, tamo raste oko 80 vrsta orhideja. Poluotok rt Kamenjak proglašen je parkom prirode zbog samoniklih orhideja koje tamo uspjevaju u velikom broju.
Orhideje je najlakše raspoznati u doba cvatnje od travnja do lipnja.
Posvuda u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, samonikle orhideje su zaštićene i smatraju se rijetkom biljkom. Razvoj biljke iz sjemenke moguć je samo u simbiozi s određenim gljivicama, tako da samo mali broj sjemenki u prirodi proklija, pa se kaćuni vrlo sporo množe. Nalazimo iste vrste uvijek na istim staništima, obično u skupinama.

Salep (sahleb ili sahlab) je u arapskim zemljama i turskoj kuhinji vrući mliječni napitak koji se najčešće pije zimi. Osim mlijeka i šećera sadrži i prah od salepa. Salep u obliku bijelog praha dobiva se sušenjem i mljevenjem gomoljčića samoniklih orhideja, najčešće od malog kaćuna (Orchis morio), koji se beru na crnomorskom turskom području. Može se dodati još šećera, mljevenog cimeta, kokosovog brašna, usitnjenih lješnjaka i/ili pistacija. Zbog intenzivnog branja gomolja, ovaj je kaćun u nekim turskim krajevima postao ugrožena biljka.
Oznake
Copyright ©: Stjepan Janeković
Datum: Mon 08 Apr 20:36:52 2013
Klikova: 3088
Dimenzija: 679 x 1024 / JPG
Veličina datoteke: 66,35 KB
EXIF: dgtip
Profile Page
Stjepan Janeković
U galeriji 383 fotografija
Komentara: 0

DatsoGallery By Andrey Datso

Wild Croatia

Wild-Croatia - fotografije divljeg svijeta prirode

Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i  jedinstvenim pristupom želimo Vam dočarati ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljamo Vam fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja. Pogledajte fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima. Upoznajte samonikle, ljekovite i zaštićene biljne vrste.

Tko je Online

Imamo 113 gostiju i nema članova online