Home Galerija fotografija BILJNI SVIJET Čičoka (Hellianthus tuberosus L.) - cvijet
 
Čičoka (Hellianthus tuberosus L.) - cvijet
Slatki krumpir, gomoljasti suncokret.

Do 2 metra visoka glavočika srodna i slična suncokretu. Gomolj čičoke smatra se vrlo hranjivim. Sličan je krumpiru, sirov ima okus sličan nezrelim lješnjacima, a kuhan podsjeća na artičoku. Osim kao povrće, gomolje ove biljke koriste i za pečenje rakije. Najviše se ipak koristi kao hrana za stoku. Čičoka potječe iz Sjeverne Amerike, gdje su je za hranu uzgajali indijanci. Ova je snimljena u šumi Žutici pored Ivanić Grada.
Oznake
Copyright ©: Zoran Ožetski
Datum: Mon 01 Oct 20:07:12 2012
Klikova: 2337
Dimenzija: 750 x 1129 / JPG
Veličina datoteke: 275,55 KB
Profile Page
Zoran Ožetski
U galeriji 233 fotografija
Komentara: 1
  • Profile Page
    tko nije probao jesti nije prpoustio previše, ali zanimljiva je :)
    S obzirom na visok udio inulina (vrsta šećera iliti C-hidrata) vrlo prihvatljiva kao prehrambena namirnica šećerašima jer ne podiže isti u krvi
    Dodano Tomislav Klanfar od Tue 02 Oct 08:56:33 2012

DatsoGallery By Andrey Datso

Wild Croatia

Wild-Croatia - fotografije divljeg svijeta prirode

Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i  jedinstvenim pristupom želimo Vam dočarati ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljamo Vam fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja. Pogledajte fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima. Upoznajte samonikle, ljekovite i zaštićene biljne vrste.

Tko je Online

Imamo 136 gostiju i nema članova online