Home Galerija fotografija BILJNI SVIJET Bijeli sljez ( Althaea officinalis )
 
Bijeli sljez ( Althaea officinalis )
Bijeli sljez je do 1 m visoka, malo razgranata, sa barušunasto bijelim, jajastim listovima. Stabljika je puna srži. Iz zglobova gdje izlaze listovi, na vrhu stabljike, izlaze bijeli ili svijetlo roza cvjetovi. Cvjetovi imaju pet sraslih latica, bez mirisa i sluzasta okusa.

Lišće i cvijet se bere u toku cvjetanja, od lipnja do rujna, a korijen u listopadu, jer tada ima najviše sluzi. Od cijele biljke, korijen je naj ljekovitiji. Korijen se mora dobro oprati prerezati uzdužno i osušiti. Onda se nareže na sitne komadiće. Mora biti posve bijel (ako se, kad se natopi u vodu, na površini pojave sitni bijeli crvići, mora se sve baciti). Korijen se ne smije kuhati ni preliti sa vrelom vodom, jer mu to smanjuje ljekovitost. Sljezova sluz je sredstvo protiv upala sluznica mokraćnih, spolnih, dišnih i probavnih organa
Oznake
Copyright ©: Zoran Ožetski
Datum: Mon 01 Oct 20:07:12 2012
Klikova: 2395
Dimenzija: 750 x 1129 / JPG
Veličina datoteke: 202,01 KB
Profile Page
Zoran Ožetski
U galeriji 233 fotografija
Komentara: 0

DatsoGallery By Andrey Datso

Wild Croatia

Wild-Croatia - fotografije divljeg svijeta prirode

Wild Croatia je stranica čiji sadržaj stvaraju fotografi - ljubitelji divljeg svijeta prirode. Kvalitetnim sadržajem i  jedinstvenim pristupom želimo Vam dočarati ljepote divljeg svijeta prirode, njegovu biološku raznolikost i potrebu za zaštitom. Predstavljamo Vam fotografije planina, šuma, ravnica, močvara, rijeka, mora i podmorja. Pogledajte fotografije divljih životinja koje su nastale u njihovim prirodnim staništima. Upoznajte samonikle, ljekovite i zaštićene biljne vrste.

Tko je Online

Imamo 107 gostiju i nema članova online